Historia – det var då
Stadsdelen byggdes under åren 1967–1970 och bestod då av 2 546 lägenheter i en utspridd tvåvåningsbebyggelse. Vivalla var på den tiden landets största sammanhängande låghusområde.
Där Vivalla ligger idag var det förr landsbygd, täckt av röda stugor med vita knutar och ängar med råmade kor. På 1500-talet låg här tre byar: Vivalla by, Ökna by och Lundby. I norra delen av dagens Vivalla finns ett hus från Ökna by bevarat.
Ett krav när Vivalla byggdes var låga hyror jämfört med annan nybebyggelse, och detta lyckades man med. En tvåa kostade då 400 kronor per månad.
Redan tio år efter byggnationen ifrågasattes Vivallas bostadsstruktur av de boende. Många hade fått bättre ekonomi och värdesatte därav fler valmöjligheter. Det innebar att Vivalla fick en hög flyttfrekvens. Barnfamiljer valde att flytta därifrån då lägenheterna inte var stora nog för en växande familj. Läget, en bit från centrala Örebro, var också ett minus. Vi började därför se över hur man, i dialog med hyresgästerna, skulle skapa en ökad trivsel och stärka kvarboendet.
Resultatet kom under 90-talet, då man slog ihop mindre lägenheter till större och byggde om loftgångshus till radhus. Vivallas centrum utvecklades och HSB byggde ett höghus med bostadsrätter. Under denna period byggdes även det populära utomhusbadet, Vivallabadet, alldeles bredvid centrum.