ÖBO-modellen uppmärksammas vid prisutdelning
Boinstitutet, med stöd av Svenskt Tenn, har infört ett helt nytt pris, kallat Bopriset. Bopriset är en del av Boinstitutets arbete för att lyfta fram hyresrättens betydelse för en fungerande bostadsmarknad med en mix av olika boende- och upplåtelseformer.
Ulf Rohlén fick som skapare av ÖBO-modellen ett av två hedersomnämnanden när Bopriset 2018 delades ut på Svensk Tenn i Stockholm i december. Motiveringen var att han med ”mod och kreativitet utvecklat en modell som gör det möjligt för alla hyresgäster att efterfråga också nybyggda bostäder även i stadskärnan”.
Modellen bygger på att räntan låses under tio år och de medlen används för att skapa en rabattstege. Från grundhyran för bostäderna dras en hyresrabatt, som uppgår till max 30 procent av hyran det första året. Den trappas sedan ned så att den är helt borta år elva. Då är hyran tillbaka på samma nivå som den skulle haft med vanlig hyressättning. Grundhyran för bostaden påverkas av resultatet av hyresförhandlingen som görs varje år. Hittills har ÖBO använd modellen för byggnation på Grankottevägen 6–8, Honolulugatan 5–12, Tunnelgatan 1 och nu senast Kungsplan.
Boinstitutets nya Bopris
Bopriset är ett helt nytt pris, instiftat till minne av arkitekten Josef Frank, som delas ut för första gången i år när det är 85 år sedan Josef Frank lämnade antisemitismen i Tyskland och Österrike och flyttade till Sverige. Josef Franks idéer där kvalitet i bostadsbyggandet är centralt och tanken om att ett bra boende för alla, är en förutsättning för ett socialt, ekonomiskt och ett politiskt hållbart samhälle, är lika aktuellt idag som när Josef Frank var verksam. Bopriset är en del av Boinstitutets arbete med att lyfta fram hyresrättens betydelse för en fungerande bostadsmarknad. Boinstitutet startades för 1,5 år sedan på initiativ av Hyresgästföreningens riksförbund.
Priset och två hedersomnämnanden delades ut den 5 december 2018, med stöd av Svenskt Tenn i Stockholm. Så här säger man om priset: ”Priset skall uppmärksamma och premiera ett byggande och en boendemiljö som inte har byggnaden i sig som mål, utan ser sambandet mellan hem, hus och kvarter samt som erbjuder alla, oavsett inkomst, ett vackert hem i ett kvarter eller bostadsområde med liv mellan husen.”