Hoppa till huvudinnehållet

Örebro växer: Hållbart resande i fokus

Örebro växer snabbt, och stadens utveckling står i fokus. För att fortsätta vara en attraktiv och hållbar stad måste vi alla ta ett gemensamt ansvar och aktivt bidra till dess framtid.

I Örebro kommun bor det nu drygt 160 000 invånare, varav 120 000 i tätorten. Därmed är Örebro Sveriges sjunde största stad. I takt med att staden växer förändras också dess förutsättningar.

Örebro kommuns strategi för framtidens trafik handlar om att göra resandet mer hållbart. Transporterna i vårt län står för en betydande del av utsläppen. Att förbättra möjligheterna för örebroare att gå eller ta cykel och förbättra kollektivtrafiken är en viktig del av omställningen och förbättringen i Örebro.    

Flexibla lösningar underlättar resande  

För att underlätta ett hållbart resande vill vi erbjuda våra hyresgäster olika flexibla och kostnadseffektiva lösningar. Exempelvis bilpooler som minskar behovet av egen bil och i stället ökar möjligheten till att bara använda bil när det verkligen behövs. Vårt fastighetsbestånd ska vara utformat så det underlättar att vilja ta bussen, cykla eller promenera.   

Erbjuda bra alternativ för våra hyresgäster   

Utöver fokuset på det hållbara resandet vill vi också att hyresgästerna ska ha nära till service. På det sättet undviker de även att ta bilen till sin destination som ligger en promenad eller cykeltur bort.   

ÖBOs fastigheter har sedan 2010 varit uppkopplade till stadsnätet. Med snabb fiber i fastigheterna möjliggör vi för våra hyresgäster att arbeta digitalt i sin hemmiljö. Det blev extra viktigt under pandemin, och kommer säkert fortsätta spela roll för framtidens Örebro.   

Vad har hittills förändrats i Örebro?   

  • Nya stråk har skapats på Rudbecksgatan för snabbussar som gör det lättare att ta sig in till staden med buss, cykel eller till fots.   
  • Vi ställer krav på leverantörer av transport- och maskintensiva tjänster och entreprenader att bidra till minskad klimatpåverkan.   
  • Vi erbjuder bilpooler i kvarteren Biplanet och Måsen.   
Tillbaka till ekologisk hållbarhet