ÖBOs cirkulära arbete
ÖBO arbetar konsekvent med hållbarhet och återbruk, och månar om att ta hand om material vi använder, allt från kläder till byggmaterial.
Palats – återbruk av kläder och skor
ÖBOs interna klädlager i systemet Palats ökar användningen av redan inköpta arbetskläder och arbetsskor för att agera mer hållbart, både ekonomiskt och ekologiskt. Kläder och skor tillhandahålls främst till förvaltningen, men även till övriga inom ÖBO. Kläder som inte längre används, kommer i stället till användning åt någon annan i behov. Totalt återbrukades 679 plagg under 2024.
ByggReturen – en cirkulär bygghandel
Örebro ByggRetur är en bygghandel med målet att minska byggavfall genom att ta emot och sälja återbrukat material. 2023 invigdes den nya bygghandeln och de tar emot demonterat byggmaterial från renoveringar och nyproduktion. Det kan vara allt från golvmaterial och brädor till marksten och lekplatsutrustning. Både privatpersoner och företag kan lämna in och köpa återvunnet byggmaterial.
Att kunna återbruka mer material från olika byggprojekt har varit ett önskemål hos de kommunala fastighetsbolagen i Örebro. Men för att kunna hantera materialet på ett smidigt sätt krävs samordning. Örebro kommun, via Teknik- och serviceförvaltningens avdelning Avfall, tog rollen som samordnare och är nu är huvudman för Örebro ByggRetur. De kommunala bolagen: ÖrebroBostäder, Futurum Fastigheter och Örebroporten, bidrar alla med material samt är med och finansierar verksamheten, tillsammans med Örebro kommun. Gymnasie- och arbetsmarknadsförvaltningen (GAF) bidrar med medarbetare som får möjlighet till arbetsträning.
ÖBOs första leverans av demonterat byggmaterial till Örebro ByggRetur kom från en rivning på Dikargatan i Vivalla. Exempelvis dörrar, lister och fönster kunde återanvändas och komma till nytta på andra platser. Vi har lämnat in 11 972 artiklar som totalt har vägt 105 898 kg och sparat 231 637 CO2-ekvivalenter.
Varför en byggretur?
Man räknar med att det slängs cirka en ton byggavfall per invånare i Sverige varje år. För Örebros del innebär det närmare 157 000 ton byggavfall. Av denna mängd går ungefär 40 000 ton material att återbruka. Örebro ByggRetur tar hand om materialet och lagrar det, i väntan på att det ska komma till nytta igen. Örebro ByggRetur drivs inte i vinstsyfte, det överskott som skapat används för att utveckla verksamhet och service.
Om Örebro ByggRetur
Besöksadress: Argongatan 33
För aktuella öppettider, besök deras webbplats.