Fler outhyrda bostäder i allmännyttan
Under 2024 ökade de outhyrda bostäderna hos ÖBO, en trend som märks i hela landet. Enligt Sveriges Allmännytta steg vakanserna hos medlemsföretagen från knappt 7 000 till drygt 9 500 under första halvåret. Det påverkar ekonomin och innebär att allmännyttan står inför större utmaningar än på länge.
I nästan hela Sverige ser man fler outhyrda bostäder i allmännyttan. Det är främst bland nyrenoverade eller nybyggda bostäder som man hittar de flesta vakanserna, något som även märks hos ÖBO. Förklaringen hittar man i den högre hyresnivån.
Dessutom har många hushåll fått en sämre köpkraft, vilket gör att fler väljer att bo kvar eller till och med söka billigare alternativ. Eftersom hyrorna är ÖBOs enda inkomstkälla påverkar vakanserna vår ekonomi negativt. När kostnaderna för outhyrda bostäder stiger blir det svårare att möta ägarnas ekonomiska mål.
Risker med tomma lägenheter
Om lägenheter står outhyrda länge kan det påverka tryggheten och trivseln i områdena, vilket i sin tur kan leda till att hyresgäster väljer att flytta. På sikt riskerar det att ge långsiktiga konsekvenser på samhället, där vissa stadsdelar blir mindre attraktiva och bostadsföretaget får ökade kostnader för underhåll och säkerhet.
Åtgärder för att minska vakanser
För att vända utvecklingen behöver vi arbeta med en större verktygslåda. Vi behöver förstå hyresgästernas behov och önskemål för att kunna anpassa utbudet till de förändrade förutsättningarna på hyresmarknaden. Genom aktiv marknadsföring, ökad dialog samt hyresrabatter hoppas vi kunna stärka intresset för våra bostäder.
– I några stadsdelar erbjuder vi tre års hyresrabatt på nyrenoverade bostäder. Genom att ha ett längre tidsperspektiv underlättar vi för hushållen att stärka sin ekonomi och på sikt klara den ordinarie hyran, säger Karin Blaxmo, uthyrningschef.
Vakansgrad i procent, 2020 – 2024
- 2020: -0,38
- 2021: -0,55
- 2022: -0,76
- 2023: -1,79
- 2024: -1,86