Brandsäkerhet – skydda dig mot brand
Det finns många saker du kan göra för att förhindra en brand i ditt hem och minska dess konsekvenser.
Filmen är textad på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Det finns också en syntolkad version av filmen Brandsäkra hemma (PDF).
Brandvarnare, brandsläckare och brandfilt
Alla bostäder ska ha minst en fungerande brandvarnare. Det får du kostnadsfritt av oss. Om din bostad är större än 60 kvadratmeter bör du ha fler, sätt därför gärna upp fler brandvarnare själv. Se även till att du har brandsläckare och brandfilt hemma.
Börjar brandvarnaren att pipa utan anledning är dags att byta batteri. Vissa brandvarnare är utrustade med ett 10-årsbatteri där det inte går att byta batteriet. Den byter du genom att göra en felanmälan till oss, så får du en ny.
Testa att brandvarnaren fungerar
Tryck och håll in testknappen på brandvarnaren. Börjar brandvarnaren pipa fungerar batteriet och högtalaren.
Om brandvarnaren inte piper behöver den bytas ut. Gör en felanmälan så sätter vi upp en ny.
Testa brandvarnaren regelbundet, minst en gång i kvartalet. Testa den också om du varit borta från hemmet ett par dagar. Brandvarnaren kan ha varnat för lågt batteri när du inte varit hemma och slutat fungera.
Rengör brandvarnaren när du storstädar. Dammsug och torka av den på utsidan. Smuts och damm kan vara bidragande faktorer till att den slutar fungera.
Förvara inga saker i trapphus och källargångar
Trapphuset är din och dina grannars väg ut och räddningstjänstens väg in om det brinner, och en brand där kan få stora konsekvenser. Därför måste trapphus, källargångar och andra allmänna utrymmen hållas rena från brännbart material som barnvagnar, skor, sopor, tidningar och kartonger.
Håll spisfläkten ren
Rengör filtret till köksfläkten regelbundet. Om det är mycket fett i fläktfiltret när du lagar mat riskerar fettet att smälta av värmen, droppa ner på spisen och börja brinna. Branden kan lätt sprida sig i köket genom ventilationskanalen till andra delar av huset.
Ladda och hantera batterier säkert
I laddbara produkter som exempelvis mobiltelefoner, datorer, elcyklar och elsparkcyklar finns olika batterier som medför olika risker. Det är viktigt att veta vilken typ av batterier du har eftersom olika batterier har olika risker.
Följ leverantörens anvisningar för att kunna hantera batterierna på rätt sätt, och följ MSBs råd om hur du ska ladda och hantera dina batterier säkert.
Håll vind, källare och garage låsta
Låsta dörrar minskar risken för anlagda bränder.
Hemförsäkring
En hemförsäkring kan inte skydda dig mot brand, men den ger dig ett ekonomiskt skydd om något händer i ditt hem. Annars får du stå för alla kostnader själv.
Om det börjar brinna
- Rädda dig själv och andra som är i livsfara.
- Varna andra i närheten som kan hotas av branden.
- Larma, ring 112. Tala om var det brinner och var det är som brinner, om det finns instängda människor och vem du är. Möt upp räddningstjänsten när de kommer.
- Släck branden om du tror att du kan klara det utan risk.
Handla snabbt
Om det börjar brinna har du bara några minuter på dig innan bostaden är fylld med rök. Då måste du handla snabbt och rätt.
- Brinner det i din lägenhet, stäng in branden så den inte sprids och försök ta dig ut. Ring 112.
- Brinner det hos grannen eller finns det rök i trapphuset, stanna kvar i lägenheten. Gå inte ut i rökfyllt trapphus! Ring 112. Ställ dig vid ett fönster eller balkong så du syns.