Balkong och uteplats
Du som har en egen balkong eller uteplats har möjlighet att njuta extra mycket av solen, blommor och odlingar hemma. Ta hand om den, så att den ser trevlig ut för dig själv och dina grannar.
Balkong
Det är viktigt att du tar hand om din balkong så att den ser trevlig och städad ut. Plantera gärna i krukor och balkonglådor.
- Häng balkonglådor på insidan av räcket, så att de inte riskerar att ramla ner och skada någon.
- Tänk på att vattna så att det inte hamnar på grannens balkong.
- Du får lägga ett löst golv på balkongen. Se till att höjden mellan golv och överkanten på räcket följer de säkerhetsbestämmelser som finns.
Inte tillåtet att göra hål eller måla
Det är inte tillåtet att göra hål för att fästa saker på balkongräcken, inglasningar eller i fasaden. Det är heller inte tillåtet att måla om, montera solskydd eller markiser utan vårt godkännande.
Använd elgrill på balkongen
Du får använda elgrill på balkongen. Grill med öppen låga är inte tillåtet eftersom att risken för brand är alldeles för stor.
Använd gärna gården och våra grillplatser om du ska grilla. Då är risken minst för att du stör dina grannar med os och rök. Tänk på att ställa grillen långt från buskar eller andra växter, och kom ihåg att göra rent efter dig.
Uteplats och trädgård
Du ansvarar för att din uteplats och trädgård är välskött och städad. Gör gärna fint och plantera blommor, grönsaker, bärbuskar eller perenner utefter dina önskemål, men du måste själv sköta om dem.
Vi gör besiktningar för att hålla området välskött och trevligt. Om du inte sköter din uteplats, tomt eller trädgård kan det medföra en kostnad för dig. Om du ska flytta och har gjort stora förändringar som inte godkänts av oss kan du bli skyldig att återställa dem innan nästa hyresgäst flyttar in.
Du ansvarar för att:
- Gräsmattan ska klippas regelbundet och vara välvårdad.
- Perennrabatter rensas vid behov.
- Klippa och rensa buskar vid behov, ta bort döda och skadade grenar. Föryngringsbeskär när det behövs.
- Sköta häckar runt trädgården. Undantag för häckar som växer utanför staket uppsatta av ÖBO, dessa ansvarar ÖBO för.
- Rensa planteringsytor.
- Rensa ogräs och mossa från plattor.
- Laga och olja/måla staket vid behov. Träolja kan du få av oss.
- Trädäck, staket och skärmväggar hålls rena.
- Om du har en vattenbrunn som ska ta emot regnvatten behöver den hållas ren från löv och jord.
- För att beskära eller ta ner träd, kontakta oss för råd och hjälp.
Trädgårdskalender
Byggnationer behöver ÖBOs godkännande
För att bygga altan, sätta upp plank eller staket, göra hål i fasaden eller andra förändringar på fastigheten måste du först prata med oss och få ÖBOs godkännande.
Din balkong, uteplats eller tomt är inte ett förråd
Du ansvarar för att din balkong, uteplats eller tomt är välskött och städad. Utrymmet får inte användas som ett förråd för skräp eller diverse bråte. Det kan få förödande konsekvenser om det uppstår en brand.
Parkering av motorcyklar och mopeder är inte tillåtet på uteplatser.
Mata inte fåglar
Råttor och möss lockas av spilld mat. Mata därför inte fåglar från balkongen, uteplatsen eller gården.
Frågor & svar om balkong och uteplats
Du får använda elgrill på balkongen. Grill med öppen låga, gasolgrillar och gasoldrivna ugnar är inte tillåtna eftersom att risken för brand är alldeles för stor.
Ja, du får grilla på din uteplats så länge det inte stör grannarna. För att minimera brandrisken är det viktigt att du ställer grillen så långt ut från huset som möjligt.
På balkongen är det tillåtet att röka eftersom det inte är en allmän plats, och du har lagstadgad rätt att röka i din bostad. Men du är förstås skyldig att visa hänsyn till dina grannar, och får inte röka på ett sådant sätt eller så mycket att det blir störande för andra.
Du som inte röker får i din tur tänka på att dina grannar faktiskt har rätt att röka på balkongen då och då.
- Alla i huset har lika stor rätt att kunna använda sin balkong eller uteplats på ett trivsamt sätt. Grannar kan bli störda om du röker ofta och mycket.
- Röken kan komma in i andra lägenheter via ventilation, fönster och dörrar.
- Fråga gärna dina grannar om din rökning är ett problem. Om du som inte röker, berätta för grannen att du tycker att du blir störd av röken. Om ni pratar med varandra går det oftast att hitta lösningar som kan funka för alla.
Du får ha en liten barnpool som rymmer max 500 liter vatten på din uteplats. Större pooler är inte tillåtna eftersom de ökar riskerna för vattenskador och för att ett barn kan skada sig.
Låt inte din pool stå fylld med vatten utan att du ser till den. Olyckan kan snabbt vara framme om ett barn hamnar i din pool under ett obevakat ögonblick.
Tips! Ta istället ett svalkande dopp på något av våra utomhusbad eller plaskdammar.
Om du bor i radhus eller i en lägenhet med egen uteplats får du sätta upp en studsmatta på din egen avgränsade uteplats/trädgård.
Du ansvarar själv för säkerheten och att se till så att studsmattan inte skadar huset eller marken den står på. Du kan bli ersättningsskyldig om du orsakar skador.
Tänk på att ställa studsmattan på plan mark så att den står stadigt, och montera ett säkerhetsnät på studsmattan.
Det finns särskilda regler för var och när du får tända fyrverkerier i Örebro:
- I centrala Örebro krävs alltid tillstånd att använda fyrverkerier.
- I övriga Örebro får du tända fyrverkerier, men bara på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton mellan klockan 16.00 och 01.00 dagen efter. Övriga tider krävs tillstånd från Polismyndigheten.
- Du får inte använda fyrverkerier i närheten av hus eller på platser där många människor är i rörelse, som exempelvis på balkonger, uteplatser och innergårdar.
Mer information, regler och råd om fyrverkerier på Örebro kommuns hemsida.
Fåglar som kajor och måsar är ett naturligt inslag i staden, men de kan upplevas mycket störande under perioder. Måsar orsakar mest störning under häckningsperioden mellan maj och juni. Kajor orsakar mest störning med fågelspillning när de samlas flockvis i stadens träd.
För att undvika problem med störande fåglar är det viktigt att du följer de regler som finns.
Tänk på att:
- Det är inte tillåtet att mata fåglar från balkong/fönster eller i närheten av hus.
- Med hänsyn till dina grannar, mata inte fåglar i områden med flerbostadshus eller där bostäderna ligger tätt.
- Släng inte mat eller sopor på marken.
- Se till att sopkärl är stängda.