Värme och inomhusklimat
För att värmen och inomhusklimatet ska fungera så bra som möjligt finns det en del tips som du kan följa.
För att inomhusklimatet ska vara trivsamt och hälsosamt behöver ventilationen i huset fungera korrekt. Kontroll av ventilationssystemet utförs därför med jämna intervaller.
Ventilera för bra luft och värme inomhus
För att få ett så bra inomhusklimat som möjligt ska alla tilluftsventiler hållas öppna. Luft sugs ut genom utsugsventiler i kök och badrum vilket gör att ny frisk luft behöver komma in. Om ventilerna är stängda ökar risken för att dålig luft sugs in via brevinkastet eller eventuella otätheter mellan lägenheter.
- Se till att fönsterventilerna är öppna.
- Rengör spiskåpans fettfilter regelbundet.
- Håll ventilerna rena från damm och smuts.
- Vädra snabbt och effektivt genom tvärdrag.
- Ställ inga stora möbler framför element.
- Se till att gardinerna inte hänger över elementen eller elementens termostat.
- Låt badrumsdörren stå öppen efter bad eller dusch eller när du torkar blöta kläder.
Filmen är textad på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Det finns också en syntolkad version av filmen Bra luft och värme (PDF).
21 grader
Det ska vara 21 grader (+/- 0,5 grader) i våra bostäder under de kallare årstiderna. Det har vi kommit överens om tillsammans med Hyresgästföreningen.
Värmen justeras automatiskt när det blir kallare ute. Det innebär att det är temperaturen ute som styr. Under våren och hösten, som har kalla nätter och varmare dagar, kan det ibland ta en stund innan systemet hittar rätt balans. Då kan du uppleva att det blir lägre temperatur i lägenheten, men systemet reglerar detta på någon dag.
Värmeböljor och höga temperaturer
Folkhälsomyndighetens riktvärde för inomhustemperatur, vid normala väderförhållanden på sommaren, är 26 grader.
Vid en värmebölja kan inomhustemperaturen stiga kraftigt och överstiga 26 grader under kortare perioder. Folkhälsomyndighetens riktvärden för inomhustemperaturer gäller inte vid extrema väderförhållanden, och en värmebölja tillhör den kategorin. Vad som är sommarväder och värmebölja definieras av SMHI.
Vi har inte luftkonditionering i våra bostäder, men det finns saker du själv kan göra för att få det svalare och skönare hemma.
Tips för att få svalare inomhus
- Vädra på kvällar och nätter då temperaturen är lägre. Försök att skapa drag genom lägenheten om det är möjligt.
- Använd persienner eller dra för gardinerna för att hindra solinstrålning.
- Håll dörrar och fönster stängda under dagen för att hålla värmen ute.
- Håll ventiler öppna för att få in frisk luft och hålla igång ventilationen.
- Testa att fukta ett lakan med kallt vatten och häng det för ett öppet fönster. Då kyls vinden som passerar in genom fönstret.
- Tänk på att elapparater alstrar värme.
- Fläktar kan ge en viss lättnad, även om de inte kyler luften. Använd luftkonditionering för att sänka temperaturen.
- Behöver du svalka dig akut kan du exempelvis duscha svalt, använda en fuktig handduk mot kroppen eller svalka handlederna under kallt vatten. Det kan hjälpa till att kyla ner dig.
Frågor och svar om värme och inomhusklimat
Folkhälsomyndighetens riktvärde för inomhustemperatur, vid normala väderförhållanden på sommaren, är 26 grader. Riktvärdena gäller dock inte vid extrema väderförhållanden, som exempelvis en värmebölja.
Om du känner drag, kolla tätningslisterna runt fönster och dörrar. Om de är trasiga eller behöver bytas ska du göra en felanmälan till oss.
Kom ihåg att fönsterventilerna ska hållas öppna så att frisk luft kommer in. Luften värms upp av värmen från elementet.
Huvuddelen av en byggnads energianvändning sker genom värme- och vattenförbrukning. Alla tjänar på att minska energianvändningen. Både hyresgäst och hyresvärd såväl som samhället och miljön i stort.
Filmen är textad på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Det finns också en syntolkad version av filmen Bra luft och värme (PDF).
När elementen känner av att det är rätt temperatur i lägenheten blir de svalare. Kalla element behöver därför inte betyda att det är för kallt i lägenheten, trots att det är kallt ute. Om det blir svalare än 21 grader i rummet värms elementet upp igen.
Börja med att mäta temperaturen i din lägenhet. Mät temperaturen mitt i rummet på en meters höjd från golvet.
Det ska vara 21 grader (+/- 0,5 grader) i våra bostäder under de kallare årstiderna. Om temperaturen visar under 21 grader flera dagar i rad ska du göra en felanmälan till oss. Då kommer vi hem till dig och undersöker vad som kan vara fel.
Det ska vara 21 grader i våra bostäder under vintertid. Det har vi kommit överens om tillsammans med Hyresgästföreningen.
Värmen startar upp automatiskt via givare som känner av utomhustemperaturen. Ju kallare det är utomhus, desto varmare är vattnet som pumpas ut till elementen i byggnaden.