Hoppa till huvudinnehållet

Trygga boendemiljöer

Trygghet är en fråga som ligger både våra hyresgäster och oss varmt om hjärtat. Den senaste hyresgästenkäten visar att vårt trygghetsarbete går åt rätt håll – det är andra året i rad som vi ser förbättrade resultat. Det är glädjande samtidigt som det finns mycket att göra för att alla ska känna sig trygga där de bor.

Som hyresvärd är vårt uppdrag tydligt: att hålla “rent, snyggt och tryggt” i och runt våra bostäder. Främst är det i arbetet med den fysiska miljön och i vår förvaltning som vi har möjlighet att göra störst skillnad. Men även sociala initiativ och samarbeten är viktiga för en trygg boendemiljö.

Flera åtgärder under 2024

Under året har vi investerat i flera konkreta trygghetsskapande åtgärder i våra stadsdelar. Det handlar bland annat om att vi:

  • installerat fler brytskydd för att förhindra att obehöriga tar sig in i trapphus, förråd och tvättstugor.
  • installerat Aptus-system med digitala tagglås vid entréer, vilket ersätter traditionella portkoder som lätt kan spridas okontrollerat.
  • förbättrat belysningen på flera platser för att skapa ljusa och trygga miljöer.

Trygghetsvandringar ger nya insikter

För att bättre förstå vilka platser som upplevs som trygga eller otrygga genomför vi regelbundna trygghetsvandringar. Under vandringarna får våra hyresgäster möjlighet att peka ut specifika platser som behöver förbättras, exempelvis mörka gångar eller tät växtlighet. Vi bjuder även in representanter från kommunen, Hyresgästföreningen och andra lokala aktörer att delta.

Under hösten har vi haft trygghetsvandringar i bland annat Markbacken, Rosta, Örnsro, Vasastan, Varberga och Oxhagen. Tillsammans med hyresgäster har vi skapat en omfattande åtgärdslista att ta tag i.

Trygghet berör alla

Trygghetsfrågan är komplex och rör ofta större samhällsfrågor som kriminalitet, missbruk och oro i världen. Dessa faktorer påverkar även hur trygg man känner sig i sitt boende och är frågor som berör alla.

Genom samarbeten med brottsbekämpande och brottsförebyggande aktörer, som kommunen, polisen och väktarbolag, kan vi lyfta trygghetsfrågor som ligger utanför vårt direkta ansvarsområde. Det ger oss möjligheten att tillsammans ta oss an utmaningar som kräver gemensamma insatser.

Gemenskap som grund

Vi vet att trygghet inte bara handlar om fysisk säkerhet, utan också om den gemenskap som skapas grannar emellan. Att känna sina grannar skapar samhörighet, vilket i sin tur bidrar till att man känner sig tryggare i sitt hem. Även enkla vardagliga hälsningar kan ha stor betydelse. Ett enkelt “hej” när man möter en granne i trapphuset är viktigare än man kan tro.

Tyck om ÖBO!

ÖBO fortsätter trygghetsarbetet under 2025 och vi välkomnar tankar och idéer kring dessa frågor. Vi har därför skapat ”Tyck om ÖBO” där du kan tycka till om din upplevda trygghet, och vi välkomnar även tankar kring andra boendefrågor.

Anmäl dig till vår kundpanel. Du fyller i dina uppgifter här:

Tillbaka till Nyheter