fbpx
Hoppa till huvudinnehållet

Vår historia

ÖBO har verkat i Örebro i snart åttio år, de första åren som en stiftelse. Här kan du göra ett nedslag i vår historia för de senaste åren.

1946 föddes allmännyttan i Örebro som en kommunal stiftelse, Stiftelsen Hyresbostäder i Örebro. Efterkrigstiden innebar i Sverige och i Örebro en stor bostadsbrist, trångboddhet och bostadsslum, något som framför allt drabbade barnfamiljer och ensamstående med barn.

År 1989 omvandlades stiftelsen och blev ett aktiebolag, helägt av Örebro kommun, och bytte då namn till ÖrebroBostäder AB. Uppdraget för allmännyttan har alltid varit att bygga bostäder för örebroarna, med bredd och variation i goda boendemiljöer. Andra viktiga områden är miljö- och klimatfrågan samt ett socialt ansvarstagande. Vi ska vara en aktör som arbetar för att Örebro ska vara en attraktiv stad att bo och verka i.

Historieböcker sammanfattar ÖBO genom åren

ÖBO har sammanställt tre historiska böcker, en för åren 1946–1989, en för åren 1989–2008 och nu en tredje för åren 2009–2023, som ger en inblick i vårt arbete i stort och smått genom åren.

Framsidan av ÖBOs historiebok 2009-2003 visar ett grönt tvåvåningshus på Visgatan i Vivalla tillsammans med texten Förändringens vindar.