Du är här: Startsida / Gröna ÖBO / Spara energi / Kök

Kök



Låt inte mjölken frysa!

I köket kan du göra ett riktigt plånboksvänligt klimatklipp. Ha +5 grader i kyl och -18 i frys. Damma kyl/frys på baksidan, kör fulla diskmaskiner och använd mikro och vattenkokare mer. Tänk på att du också är klimatsnäll om du går eller cyklar till affären istället för att ta bilen, och om du ser till att köpa ekologisk och närproducerad mat.

Tips vitvaror:
• Ha rätt temperatur i kyl och frys: minus 18 grader i frysen och mellan tre och sju grader plus i kylen. Håll koll på hur kallt du verkligen har i kyl och frys genom att sätta in en termometer. För varje grad extra kyla i frysen ökar du din energianvändning med fem procent.
• Frosta av frysen med jämna mellanrum.
• Låt fryst mat tina i kylskåpet i stället för på diskbänken så får kylskåpet extrakyla och låt maten kallna innan du ställer in den i kyl och frys.
• Dammsug bakom kyl och frys och torka av baksidorna så minskar du både energiåtgången och brandrisken. Att frosta av frysen är ett klassiskt tips som både ger fräschare mat och lägre energikostnad.
• Kolla gärna så att frysens och kylens tätningslister sluter tätt.
• Det går åt mindre vatten om du diskar i diskmaskin än om du diskar för hand. Diskar du i en kvart under rinnande vatten går det åt75 litervatten. Kör alltid full diskmaskin.
• Kör kortast möjliga diskprogram.

Tips köket:
• Stäng av spisen och ugnen en stund innan maten är klar så använder du eftervärmen. Öppna inte ugnsluckan i onödan. Varje gång du gör det, sjunker ugnstemperaturen med cirka 25 grader.
• Har du väl satt på ugn eller spis kan du gärna passa på och laga flera saker efter varandra eller göra storkok.
• Använd mikron eller vattenkokare när du ska värma vatten
• Använd gärna mikron när du ska värma små portioner mat.
• Använd kaffebryggare och häll sedan upp kaffet i termos istället för att låta det stå på värmeplattan i timmar och bli odrickbart. Kalka av din kaffebryggare med jämna mellanrum.
• Använd en spisplatta som är lika stor som kastrullen när du lagar mat.
• Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare.
• Använd kastruller som är plana och hela. De drar mindre energi än repiga och buckliga kastruller.
• Byt till strålsamlare som blandar in luft i vattnet på kranar i köket. Det gör att det går åt mindre vatten utan att strålen känns tunnare.

Strateg - reklambyrå, webbyrå och designbyrå ÖrebroBostäder AB Fredsgatan 20 A Box 8033 700 08 Örebro Telefon: 019-19 42 00 Fax: 019-19 43 00 Mejl: kundcenter@obo.se