Du är här: Startsida / Gröna ÖBO / Nya Vivalla

Nya VivallaVi bygger nya VivallaNu börjar kvarteret Hjärstskogen att ta form och nästa etapp, som nyligen påbörjats, är Versgatan.

Ombyggnaden av Visgatan, kvarteret Hjärstaskogen har nu pågått i snart tre år. Vi har förändrat utemiljö och gårdar, testat den senaste tekniken genom en mängd klimatsmarta åtgärder. Vi tar också tillvara de boendes egen kraft genom att erbjuda praktikplatser i projektet Boendebyggarna.

Kvarteret Hjärstaskogen innehåller tvåvåningshus, ett punkthus samt radhus i två plan. De radhus som blir lediga säljs i syfte att införa äganderätt i kvarteret. Några av de 16 radhusen har sålts. Punkthuset är fyra våningar högt och består av tillgänglighetsanpassade lägenheter med modern standard.

I kvarteret Hjärstaskogen har vi hållbarhet i fokus

  • Ekonomisk hållbarhet
  • Ekologisk hållbarhet
  • Social hållbarhet

Ekonomisk hållbarhet
När vi bygger om får vi lägre drifts- och underhållskostnader, vi ökar trivsel och kvarterskänslan och vi tror att det minskar skadegörelse. Vi hoppas att fler får jobb, bland annat, genom projektet Boendebyggarna, som ÖBO driver tillsammans med företagen som bygger om på Visgatan, innebär att arbetslösa vivallabor får chans till praktik och utbildning i projektet. Det har dessutom lett till att flera personer fått en anställning.

Ekologisk hållbarhet
Vi tilläggsisolerar vindar, fasader och byter fönster. Vi installerar FTX-system (ventilation som återvinner värmen i inomhusluften och förvärmer tilluften utifrån). Det blir också individuell mätning av varm- och kallvatten. Utemiljön präglas av stora, gemensamma ytor som lockar till odling och rekreation. En cykelpool kommer att finnas till hyresgästernas förfogande. Allt detta tillsammans gör kvarteret till ett grönt kvarter som är mer klimatvänligt och inte slösar på energi.

Social hållbarhet
Tillsammans diskuterar vi trivsel- och trygghetsfrågor, vad som är viktigt och vad man vill förändra. Vi vill minska segregationen genom att närma stadsdelen med resten av staden. Vi vill stärka tillgängligheten och minska utanförskapet. Genom Boendebyggarprojektet ökar den ekonomiska och sociala tryggheten i stadsdelen.

Nästa etapp är Versgatan
I början av 2015 påbörjades etapp två på Versgatan i Vivalla. Även på Versgatan är hållbarhetsfrågorna i fokus. Dessutom har vi låtit oss inspireras av känslan av 60- och 70-tal, de färger och material som var populära då.

 Renoveringen av husen är klar. Till exempel har vi bytt ventilationssystem till FTX i flerfamiljshusen, tilläggsisolerat taken samt bytt entré- och tamburdörrar. Vi har också byggt nya garage. Under 2017 färdigställer vi nya gårdar och gemensamma ytor: bland annat skapar vi en helt ny mötesplats med möjlighet till både lek och lugn.

Historik
Stadsdelen Vivalla i Örebro skapades i slutet av 1960-talet som en del av miljonprogrammet. När de 2 400 lägenheterna stod klara 1970 blev området riksbekant, eftersom det aldrig tidigare hade byggts ett helt hyresbostadsområde med enbart låga hus. Ambitionen var hög med bilfria gårdar, naturkänsla och bra samhällsservice i centrum. Det blev ett samhälle i samhället och trivseln var stor.


Boendebyggarna

Vill du veta mer om boendebyggarna i Vivalla?
Läs här.

Informationsblad

Här kan du ta del av informationsblad som vi ger ut till boende i Vivalla.

Nya Vivalla #1  (pdf) 
Nya Vivalla #2 (pdf)   
Nya Vivalla #3 (pdf)   
Nya Vivallamärket

Strateg - reklambyrå, webbyrå och designbyrå ÖrebroBostäder AB Fredsgatan 20 A Box 8033 700 08 Örebro Telefon: 019-19 42 00 Fax: 019-19 43 00 Mejl: kundcenter@obo.se