Du är här: Startsida / Gröna ÖBO / Inomhusmiljö / Ventilation / För varmt/kallt?

För varmt/kallt?Värmen i din bostad


Under höst och vinter tillbringar vi oftast mer tid i bostaden än under sommartid, varför det blir än viktigare med ett behagligt inomhusklimat. Men trilla inte i fallgropen att stänga igen tilluftsventiler i tron att det då blir varmare. Det enda som händer är att luften i lägenheten blir dålig och att du får in ovälkomna lukter som matos från din granne.

Under sommaren kan innetemperaturen ligga upp emot 25 grader och när den under hösten sjunker till 20-21 grader kan det upplevas som kallt i lägenheten. Känner man då på elementen – och de är kalla – tror många hyresgäster att något är galet med värmen och ringer felanmälan. Men oftast visar det sig att det inte är något fel.

– Elementens termostatventil slår automatiskt av värmetillförseln när temperaturen är uppe i rätt nivå. Det är 21 grader (+ - 0,5) som gäller, vilket vi är överens om med Hyresgästföreningen, säger Johnny Ström, chef, ventilation- och driftteknik på ÖBO.

Något som tyvärr förekommer är att tilluftsventilerna ovanför fönstren stängs för att inte få in kalluft. För då måste det väl bli varmare inne, tror somliga.

– Nej, det stämmer inte alls. Det blir inte varmare för det. Det enda du åstadkommer är att du stryper inflödet av frisk luft, menar Johnny. Följden blir att luften istället tränger in på andra ställen, som i brevlådeinkast och i otätheter mellan fönster och karm. Luft som tar sig in på det här sättet kan upplevas som obehagligt drag.

En annan negativ effekt av stängda ventiler är att luften i lägenheten känns instängd. Det är inte ovanligt att lukter från trapphus och unken lukt från vattenlås och avlopp tränger in i lägenheten.

För att få bo i ett fräscht inomhusklimat är det lika viktigt att få in ny luft som att få ut gammal.

 

För en bra värmekomfort är det viktigt att elementen och dess termostatventil står fritt och inte blockeras. Tänk på möbleringen och se efter så att möbler och gardiner inte är i vägen. Om luftcirkulationen kring termostaten förhindras kan det leda till att värmen stängs av för tidigt.

Fakta om värme

• Sätt upp en termometer i ögonhöjd på innerväggen.

• Det är inte fel om ett element är kallare nedtill än upptill.

• Om rumstemperaturen är under 21 grader och elementet är kallt: prova med att vrida termostatventilen mellan öppet och stängt läge cirka 10 - 15 gånger.

• Kontrollera att termostatventilen är fullt öppen. Vrid moturs tills det tar stopp.

• Möblera så att det är fritt framför elementen. Luftcirkulation är viktigt för att elementet ska ge god värme.

• Tänk på att inte ha gardiner som täcker termostatventilen.

• Låt inte balkongdörrar och fönster stå på glänt. Det kyler ner lägenheten.

• Värmen till elementen varierar beroende på utomhustemperaturen.

Strateg - reklambyrå, webbyrå och designbyrå ÖrebroBostäder AB Fredsgatan 20 A Box 8033 700 08 Örebro Telefon: 019-19 42 00 Fax: 019-19 43 00 Mejl: kundcenter@obo.se