Du är här: Startsida / Gröna ÖBO / Värme och inomhusklimat / Vatten / Legionella

LegionellaVad är legionella?


Legionella är en familj av bakterier som finns i vatten och som kan medföra lunginflammation (legionärssjuka). Bakterierna finns i dricksvattenledningar och ibland dyker det upp problem runt om i Sverige där flera personer insjuknar. Det är inga problem med att dricka vattnet, det är när bakterierna kommer ner i lungorna (om man andas in vattendimma) som risken för sjukdomen uppkommer.

 

I både dricksvatten och varmvatten finns det tillräckligt med näringsämnen för att legionella ska kunna föröka sig och komma upp i de koncentrationer då de utgör en hälsorisk. För att de ska kunna växa till krävs det näring, rätt temperatur och tid. Vid vattentemperaturer på mindre än 20 grader är bakterierna vilande. De förökar sig mellan cirka 20 och 45 grader, framförallt mellan 35 till 40 grader. Vid temperaturer på 50 grader eller mer dör bakterierna. Tappvattnet i din bostad ska därför hålla cirka 50 grader.

 

I vattenledningar där vattnet står stilla under långa tidsperioder ökar risken för legionella.

 

Vad gör ÖBO för att förhindra legionella?

Genom att med jämna mellanrum värma vattnet i vattenberedare och liknande till en temperatur på över 50 grader dör eventuella legionella bakterier. Hos ÖBO sker detta automatiskt.

 

I hus med fjärrvärme finns generellt slingor för varmvattencirkulation (VVC-slingor). Det innebär att det varma vattnet ständigt cirkulerar i ledningarna och på det viset håller vattnet en tillräckligt hög temperatur och förhindrar att bakterierna växer till.

 

Vid ombyggnation och nyproduktion av hus finns det regler som styr hur husbyggnationen ska utföras för att risken för legionella minimeras.

 

Strateg - reklambyrå, webbyrå och designbyrå ÖrebroBostäder AB Fredsgatan 20 A Box 8033 700 08 Örebro Telefon: 019-19 42 00 Fax: 019-19 43 00 Mejl: kundcenter@obo.se