Du är här: Startsida / Gröna ÖBO / Värme och inomhusklimat

Värme och inomhusklimatSå får du bra värme i din lägenhet


Värmen sätts på automatiskt när det blir kallare ute. Det innebär att det är temperaturen ute som styr. Under våren och hösten, som har kalla nätter och varmare dagar, kan det ibland ta en stund innan systemet hittar rätt balans. Då kan du uppleva att det blir lägre temperatur i lägenheten, men systemet reglerar detta på någon dag.

Mät temperaturen
Du kan alltid mäta temperaturen, för att vara på den säkra sidan.

Gör så här:
Mät temperaturen mitt i rummet på en meters höjd från golvet.

Om termometern visar 21 grader eller mer är temperaturen i din lägenhet rätt.
Om termometern visar under 21 grader flera dagar i rad – kontakta Kundcenter. Då kommer vi hem till dig och undersöker vad som kan vara fel.

Kalla element betyder inte att det är för kallt i lägenheten
När ditt element känner av att det är rätt temperatur i din lägenhet stängs det av. Efter ett tag svalnar det till samma temperatur som i rummet. Det är därför du ibland kan känna att elementen är svala, fast det är kallt ute. Blir det svalare än 21 grader i rummet värms elementet upp igen.

Vanliga frågor:

När sätter ni på värmen i min lägenhet?
Värmen startar upp automatiskt via givare som känner av utomhustemperaturen. Ju kallare det blir, desto varmare vatten pumpas ut till elementen i byggnaden.

Hur varmt ska det vara inomhus?
Det ska vara 21 grader i våra bostäder under vintertid. Det har vi kommit överens om med Hyresgästföreningen.

Om det är för kallt eller varmt i min lägenhet?
Mät temperaturen mitt i rummet, en meter ovanför golvet och minst en meter in i rummet från yttervägg eller fönster. Gör sedan en felanmälan om det skulle vara varmare eller svalare än så. Det gör du via Mina sidor eller på 019-19 42 00.


exempel
För en bra värmekomfort är det viktigt att elementen och dess termostatventil står fritt och inte blockeras. Tänk på möbleringen och se efter så att möbler och gardiner inte är i vägen. Om luftcirkulationen kring termostaten förhindras kan det leda till att värmen stängs av för tidigt.

Det här kan du göra:

- Håll ventiler öppna.

- Om rumstemperaturen är under 21 grader och elementet är kallt: prova med att vrida termostatventilen mellan öppet och stängt läge cirka 10-15 gånger. Lämna det sedan i fullt öppet läge.

- Se till så att gardinerna inte täcker termostatventilen.

- Vädra snabbt och effektivt när det är kallt ute – max fem minuter.

- Håll spisfläkten stängd, utom vid matlagning.

- Rengör fettfiltret i spisfläkten en gång i månaden med diskmedel

- Torka rent frånluftdon i badrum och WC vid behov.

- Försök att möblera på ett sådant sätt att värmen från elementen inte hindras från att nå in i rummet.

Strateg - reklambyrå, webbyrå och designbyrå ÖrebroBostäder AB Fredsgatan 20 A Box 8033 700 08 Örebro Telefon: 019-19 42 00 Fax: 019-19 43 00 Mejl: kundcenter@obo.se