Boendebyggarna - www.obo.se
Du är här: Startsida / Om oss / Vårt samhällsengagemang / Arbetsmarknadssatsningar / Boendebyggarna

BoendebyggarnaSatsningen som tar tillvara Vivallas energi

När stadsdelen Vivalla stod inför en förnyelse, som inleddes med ombyggnation av kvarteret Hjärstaskogen på Visgatan, valde vi att gå ett steg längre för att skapa hållbarhet på flera plan.

Upphandling med sociala krav
Förnyelsen av Vivalla startade 2012 med en upphandling där vi ställde skallkrav på att den entreprenör som vann även skulle vara en aktiv part i en arbetsmarknadssatsning, där arbetslösa vivallabor skulle få möjlighet till praktik, utbildning eller jobb.

Målet med praktiken på 3-6 månader är att:

  • Få visa upp sig som person och sina färdigheter.
  • Skaffa ett kontaktnät.
  • Skaffa arbetslivserfarenhet.
  • Bli motiverad att skaffa sig eller uppdatera en utbildning.

Konceptet är en framgång
Skanska vann upphandlingen och uppskattade att under en fyraårsperiod kunna ge 50–80 långtidsarbetslösa chansen.

I oktober 2017 sattes punkt för den första delen av förnyelsearbetet i Vivalla, och det stod klart att målet uppnåtts. Det totala antalet deltagare i projektet Boendebyggarna blev 69 stycken och av dem fick 20 arbetslösa vivallabor en anställning.

Satsningen genomfördes i ett nära arbete mellan ÖBO, Skanska, arbetsförmedlingen samt andra entreprenörer som varit delaktiga i ombyggnationen.

Har gett ringar på vattnet
Projektet har skapat ringar på vattnet på många håll i Sverige. Social hänsyn i upphandlingar är numera en självklar del i ÖBOs, och många andras, sätt att arbeta och har visat sig vara ett bra verktyg för att kunna påverka en hållbar samhällsutveckling.

Att vara boendebyggare
Kravet för att kunna bli en boendebyggare är att man bor i Vivalla och söker jobb. Som boendebyggare får man in en fot i arbetslivet och kan komma in i den sociala gemenskapen. Man får referenser, bygger upp ett cv och mycket annat som bidrar till möjligheten att få en fast anställning.

Varje boendebyggare har en egen mentor. Det är en person som är starkt knuten till projektet, exempelvis en entreprenör, beställare eller någon från en yrkesutbildning eller rekryteringsföretag. Alla praktikanter har dessutom en handledare på plats.

Att vara handledare
Alla handledare går en handledarutbildning för att veta vad som förväntas av handledaren och säkerställer att alla boendebyggare blir omhändertagna på rätt sätt. Fackförbundet Byggnads har varit delaktiga i utformningen av handledar- och introduktionsutbildningarna.

Strateg - reklambyrå, webbyrå och designbyrå ÖrebroBostäder AB Fredsgatan 20 A Box 8033 700 08 Örebro Telefon: 019-19 42 00 Fax: 019-19 43 00 Mejl: kundcenter@obo.se