Du är här: Startsida / Om oss / Vårt samhällsengagemang / Arbetsmarknadssatsningar / Boendebyggarna

BoendebyggarnaSatsningen som tar tillvara Vivallas energi

Boendebyggare

Boendebyggarna är en arbetsmarknadssatsning som innefattar ÖBO, entreprenörer i projektet, företagare och Arbetsförmedlingen. Konceptet går ut på att hitta arbetssökande i Vivalla som ska kunna få praktik inom projektet och därmed delta i förändringsarbetet i sin egen boendemiljö.

Kravet för att bli en boendebyggare är att man bor i Vivalla och söker jobb. Redan i upphandlingen av kvarteret Hjärstaskogen var det skall-krav att man som anbudsgivare skulle delta i en arbetsmarknadssatsning. I anbudet skulle man beskriva hur det skulle gå till praktiskt i projektet.

Social upphandling
Under 2012 gjorde vi en upphandling där entreprenörer bjöds in att lämna pris på renovering av delar av Vivalla. I upphandlingen ställdes krav på att den entreprenör som vann upphandlingen även skulle driva ett arbetsmarknadsprojekt, som vi kallar boendebyggare. SKANSKA vann upphandlingen och presenterade ett mycket ambitiöst förslag på hur de, tillsammans med ÖBO, skulle genomföra boendebyggarprojektet. Målet med praktiken, som är 3-6 månader, är att:

  • få visa upp sig som person och sina färdigheter
  • skaffa ett kontaktnät
  • skaffa arbetslivserfarenhet
  • bli motiverad att skaffa sig/uppdatera en utbildning

Konceptet är en framgång. Flera av de sökande från arbetsmarknadsdagen har fått praktik och jobbar i projektet på olika sätt. I januari 2014 har 16 personer fått en praktikplats i projektet. Målet är att 50-80 personer ska få en plats i projektet under 4 år. Med lite enkel matematik innebär det 12-20 personer per år eller 1-1,7 personer per månad.

Varje boendebyggare har en mentor, en person som är starkt knuten till projektet. Det kan vara en entreprenör eller beställare eller någon från en yrkesutbildning eller rekryteringsföretag.

Vad är det mer som är positivt med Boendebyggarna?
– Var och en bygger upp ett kontaktnät, kommer in i den sociala gemenskapen och får in en fot i arbetslivet. Man får referenser, bygger upp ett CV och mycket annat som bidrar till att man kan få en fast anställning.

Vad förväntas av den som tar emot en boendebyggare?
Det företag som tar emot en boendebyggare måste utse en handledare. Alla praktikanter har en handledare på plats. Den som ska vara handledare ska gå en handledarutbildning så att man vet vad som förväntas av handledaren samt att vi säkerställer att alla boendebyggare blir omhändertagna på rätt sätt. Fackförbundet Byggnads har varit delaktiga i arbetsgruppen som utarbetat såväl handledar-, som introduktionsutbildningen.

Abshir är med och lägger grunden till ett nytt Vivalla
Abshir Jama river lägenheter. Som boendebyggare är han samtidigt med och bygger upp ett nytt Vivalla.
– Det är bra att jag får chansen att jobba, säger han.

I februari 2008 kom Abshir till Sverige från Somalia. Där hade han haft olika jobb; bilmekaniker, lastbilschaufför, fiskare. I Sverige har han haft olika praktikplatser, men även gått en del utbildningar, bland annat till snickare. Ännu har han inte haft något fast jobb, men kanske kan konceptet Boendebyggarna ge honom en skjuts in på arbetsmarknaden.

Abshir kommer från Byggstar, ett rekryterings-, utbildnings- och utvecklingsföretag inom byggbranschen. Via det kom han i kontakt med Arbetsförmedlingen, som i sin tur sammanförde honom med GUJA, en av underentreprenörerna som jobbar i kvarteret Hjärstaskogen och deltar i Boendebyggarna.

Vill du bli Boendebyggare?


Om du bor i Vivalla och är arbetslös, så kan du ansöka om att bli Boendebyggare.

Kontakta Claes Hagelvik på Arbetsförmedlingen
claes.hagelvik@
arbetsformedlingen.se
 eller ring 010-486 37 43.


Du är även välkommen att göra ett besök vid de gröna byggbodarna på Versgatan.

Arbetsförmedningen tar emot ansökningar på torsdagar mellan 10.00-15.00.

Strateg - reklambyrå, webbyrå och designbyrå ÖrebroBostäder AB Fredsgatan 20 A Box 8033 700 08 Örebro Telefon: 019-19 42 00 Fax: 019-19 43 00 Mejl: kundcenter@obo.se