Du är här: Startsida / Om oss / Nyhetsarkiv / Sortera julen

Sortera julenSortera julen

Julen är här och med den all härlig julmat och alla julklappar. Därför har vi samlat några tips på hur du sorterar på rätt sätt i julstöket.

Presentpapper sorteras som pappersförpackning.

Presentsnöret lägger du i restavfallet.

Kartonger viker du ihop så att de tar så lite plats som möjligt. Större kartonger och wellpapp lämnas på återvinningscentralen.

Lampor i ljusstakar och vanliga lampor sorteras som ljuskällor. Finns det ingen behållare för ljuskällor sorteras lampor som elavfall.

Stearinljus sorteras som restavfall.

Frigolit lägger du bland platsförpackningarna. Är det stora bitar frigolit lämnar du dem på återvinningscentralen. Bryt aldrig sönder frigoliten, de små platssmulorna är mycket svåra att städa upp och är skadliga för djur och natur.

Glasflaskorna från glöggmyset lägger du i färgat respektive ofärgat glas. Var noga med att skruva av korken och sortera den rätt.

Leksaker som gått sönder och som innehåller elektronik sorteras som elavfall. Har leksaken inte innehållit någon elektronik eller batterier sorteras leksaken som restavfall.

Batterier sorterar du förstås som batterier. I Örebro kommun finns det ett femtiotal återvinningsstationer, ofta i närheten av köpcentrum och stora bostadsområden. Även i en del av våra miljöbodar finns det möjlighet att sortera batterier.

Julkulor som är trasiga sorteras som restavfall.

Fundera gärna innan du kastar något om det istället går att återanvända. Skänk det i så fall gärna till någon hjälporganisation.

Fler frågor om hur du sorterar? Här hittar du en utmärkt sorteringsguide.

Lämna julgranen på Stortorget den 12 januari

I vanliga fall lämnar du alltid din julgran på återvinningscentralen, men i år erbjuder kommunen dig även att ta med granen till Stortorget den 12 januari kl 17.00-19.00. Då finns tekniska förvaltningen på plats för att ta hand om och forsla bort den.

Strateg - reklambyrå, webbyrå och designbyrå ÖrebroBostäder AB Fredsgatan 20 A Box 8033 700 08 Örebro Telefon: 019-19 42 00 Fax: 019-19 43 00 Mejl: kundcenter@obo.se