Du är här: Startsida / Om oss / Nyhetsarkiv / Snart är glada julen slut...

Snart är glada julen slut...Sortera julen

Snart är julen över för den här gången, och därmed är det också dags att sortera julen. Men det är inte helt självklart var man ska göra av allt avfall. Därför har vi samlat några tips på hur du sorterar rätt i julstöket!

Presentpapper sorteras som pappersförpackning.

Presentsnöret lägger du i restavfallet.

Kartonger viks ihop så att de tar så lite plats som möjligt och sorteras som pappersförpackning. Större kartonger och wellpapp lämnas på återvinningscentralen.

Lampor i ljusstakar och vanliga lampor sorteras som ljuskällor. Finns det ingen behållare för ljuskällor sorteras lampor som elavfall.

Stearinljus sorteras som restavfall.

Frigolit lägger du bland platsförpackningarna. Är det stora bitar frigolit lämnar du dem på återvinningscentralen. Bryt aldrig sönder frigoliten, de små platssmulorna är mycket svåra att städa upp och är skadliga för djur och natur.

Glasflaskorna från glöggmyset lägger du i färgat respektive ofärgat glas. Var noga med att skruva av korken och sortera den rätt.

Leksaker som gått sönder och som innehåller elektronik sorteras som elavfall. Har leksaken inte innehållit någon elektronik eller batterier sorteras leksaken som restavfall.

Batterier sorterar du förstås som batterier. I Örebro kommun finns det ett femtiotal återvinningsstationer, ofta i närheten av köpcentrum och stora bostadsområden. Även i en del av våra miljöbodar finns det möjlighet att sortera batterier.

Julkulor som är trasiga sorteras som restavfall.

Julgranen lämnar du i vanliga fall på någon av kommunens återvinningscentraler eller ristippar, men även i år erbjuder kommunen dig att ta med granen till Stortorget måndagen den 15 januari kl 17.00-19.00. Då finns tekniska förvaltningen på plats för att ta hand om och forsla bort den.

Fundera gärna innan du kastar något om det istället går att återanvända. Skänk det i så fall gärna till någon hjälporganisation.

Fler frågor om hur du sorterar? Här hittar du en utmärkt sorteringsguide.

Strateg - reklambyrå, webbyrå och designbyrå ÖrebroBostäder AB Fredsgatan 20 A Box 8033 700 08 Örebro Telefon: 019-19 42 00 Fax: 019-19 43 00 Mejl: kundcenter@obo.se