Undvik vägglöss - www.obo.se
Du är här: Startsida / För våra hyresgäster / Tips och regler / Undvik vägglöss

Undvik vägglössSå gör du för att undvika vägglössen

Vägglusen var ett stort problem i "fattigsverige", men i takt med att vår bostadsstandard blev bättre försvann i stort sett problemet. Nu märks en markant ökning av antalet fall, och resor utomlands är den stora boven.

Om du upptäcker några skadeinsekter eller skadedjur i din lägenhet eller fastigheten är det din skyldighet att omedelbart informera oss på ÖBO. Det är viktigt att åtgärderna görs snabbt efter första upptäckten så att insekterna inte sprids.

ÖBO anlitar ett saneringsföretag för sanering av bostaden och saneringen är kostnadsfritt. Sanering eller kassering av ditt lösöre betalar du själv och därför bör du kontrollera att det ingår i din hemförsäkring.

Vägglusen kan gömma sig bakom lister, tavlor, gardiner och kommer ofta fram på nätterna för att suga människoblod. De sprider inga sjukdomar, utan är ett rent obehag. De styrs av tillgången på mat och kan ligga i dvala en lång period, upp till ett år för att sedan vakna till liv. Vägglöss kryper, de hoppar inte och går inte långt ifrån oss människor.

Vad kan du göra själv?
Vanligaste orsaken till vägglöss är att man får med sig dem hem på kläder eller i resväskan vid en utlandsresa. Saneringsföretaget tipsar om vad man kan göra på resan och när man kommer hem för att minimera risken att få med sig ohyran.

På hotellrummet

 • Ställ resväskan högt och långt ifrån säng eller annan möbel som kan användas som sovplats.
 • Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån.
 • Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckfläckar kan det vara spillning från lössen. Be att få byta rum!

Vid hemkomsten

 • Ta ur alla kläder ur resväskan och tvätta, gärna i 60 grader om det går. Övrigt innehåll läggs i plastpåse och läggs i frysen under några dygn.
 • Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Dammsugarpåsen läggs i en plastpåse och stoppas in i frysen under flera dygn, därefter kan den kastas. Den kan också behandlas med värme max 60 grader i ett värmeskåp eller alternativt vanlig insektssprej, speciellt i skrymslen och håligheter.
 • Om du upptäcker blodfläckar på lakanen i bostaden, kontakta saneringsföretag.

Städa riktigt ordenligt några gånger per år

 • Plocka ur köksskåp och lådor. Tvätta sedan hyllor och lådor och bakom spisen.
 • Tvätta även annan köksutrustning som går att dra fram.
 • Dammsug vid golvlisterna i köket med ett smalt munstycke. Eftersom insekter gärna gömmer sig i springor är det viktigt att rensa springorna.
 • Tvätta sedan alla kläder och lakan för att se till att få helt fritt från skadedjur.
 • Tänk på att rengöra ditt städmaterial noggrant både före och efter städning.
 • Köp inte begagnade möbler med stoppning eller sängar, eftersom insekter gärna gömmer sig där.

Trots grundlig rengöring kan det vara nödvändigt att behandla otillgängliga vinklar och vrår med ett bekämpningsmedel om du haft skadeinsekter. Detta bör utföras av en utbildad skadedjurstekniker.

En vuxen vägglus är 4-5 mm lång, ungefär som en äppelkärna, med bred oval tillplattad kropp.

Strateg - reklambyrå, webbyrå och designbyrå ÖrebroBostäder AB Fredsgatan 20 A Box 8033 700 08 Örebro Telefon: 019-19 42 00 Fax: 019-19 43 00 Mejl: kundcenter@obo.se