Höghuset i Baronbackarna


Bo i en riktig uppstickare


Höghuset i Baronbackarna är en riktig uppstickare – bokstavligt och bildligt. Med sin strama fasad kontrasterar det elva våningar höga huset mot Baronbackarnas mjuka husslingor. Och trots tankar om rivning har huset lyckats hänga med och behålla sitt uttryck. Nu är det renoverat inifrån och ut.

Baronbackarna är klassat som riksintresse och därför beslutade ÖBO att ge höghuset ett nytt liv. Tillsammans med stadsantikvarien kom vi fram till hur huset kunde moderniseras och ändå ha kvar sin tidstypiska prägel.  

Anmäl ditt intresse

För tillfället är alla bostäderna i huset uthyrda.

Service & kommunikation

I Baronbackarna finns bland annat skola, kiosk, vårdcentral och familjecentral. I närheten finns även livsmedelsbutik, apotek, restaurang och uttagsautomat. Cirka två kilometer bort ligger ett stort köpcentrum.

Till centrala Örebro är det drygt två kilometer. Dit tar du dig smidigt med cykel, buss eller bil.


Inuti har det hänt massor! Korridoren på varje våningsplan har kortats och på gavlarna har vi gjort nya lägenheter. Totalt finns 37 lägenheter i olika storlekar från ett rum och kokvrå till fyra rum och kök, 23–84 kvadratmeter. Till antalet dominerar två- och trerummarna. Alla bostäder blir fullt tillgängliga.

Alla bostäder har fått ny form med en ljus, öppen planlösning. Diskmaskin är standard i alla kök. Badrummen får kaklade väggar och den som vill kan välja till tvättpelare och badkar. Gemensam betaltvättstuga finns i ett av grannhusen.

Väggarna tapetseras, på golven lägger vi ekparkett i vardagsrummet och linoleum i övriga rum.

Individuell mätning av kall- och varmvatten är standard. Det innebär att du betalar för allt vatten du använder, både varmt och kallt.

Lägenhetsförråd finns i källarplanet. I huset finns två hissar.

1 rum och kokvrå, 23 m2, 3 649 kr/mån, 1 st
2 rum och kök, 47 m2, 6 244–6 464 kr/mån, 21 st
3 rum och kök, 5874,5 m2, 7 447–8 754 kr/mån, 14 st
4 rum och kök, 84 m2, 9 621 kr/mån, 1 st

 

På utsidan har vi skalat av huset allt och återskapat en fasad som liknar den ursprungliga. Den stora skillnaden på utsidan är att vi gjort nya balkonger mot väster. Det blir ett fint tillskott för lägenheterna, som vetter åt det hållet.  Dessutom öppnar vi upp entrévåningen med stora aluminiumpartier.

Baronbackarna är den lilla stadsdelen med bevarad 50-talskänsla och vackra färgglada balkongerna. Stadsdelen byggdes 1952 till 1955 och blev känt för sina nya, spännande planlösningar

Husen i Baronbackarna är samlade i en ring runt ett luftigt grönområde med berghällar, träd och kullar. Gårdarna är bilfria och bra för barn med grönytor, sandlådor och lekplatser.

I närheten finns även livsmedelsbutik,vårdcentral, apotek och uttagsautomat. Cirka två kilometer härifrån ligger ett stort köpcentrum. Till centrala Örebro är det drygt två kilometer. Dit tar man sig smidigt med cykel, buss eller bil. I området finns skola från år F-9. Parkeringsplatser och garage finns att hyra.


Strateg - reklambyrå, webbyrå och designbyrå ÖrebroBostäder AB Fredsgatan 20 A Box 8033 700 08 Örebro Telefon: 019-19 42 00 Fax: 019-19 43 00 Mejl: kundcenter@obo.se