Din bostad - www.obo.se
Du är här: Startsida / Bostäder / Frågor och svar / Din bostad

Din bostadVanliga frågor om att hyra hos oss

Du som är anmäld på Hyrestorget söker själv din bostad. Läs mer om hur du gör här. Över 50 år? Du som fyllt 50 år kan också anmäla dig som sökande på Seniortorget. Välj seniorbostad under fliken Våra bostäder.

Du måste ha fyllt 16 år för att få registrera en kundanmälan på Hyrestorget.

Du ställer dig i kö genom att registrera dig som sökande på Hyrestorget, det vill säga fylla i en kundanmälan.

En dags boende eller en dag i kön ger en poäng.

På Hyrestorget redovisar vi dels hur många som anmält intresse för en bostad, dels poängen på den sökande som ligger på plats nummer tio för tillfället.

Det är långt i från säkert att de som står först i kön tackar ja till bostaden. Många gånger hinner vi gå ganska långt ner i kön innan vi får ett ja-tack. Därför har ofta sökande på plats nr tio chans att faktiskt få bostaden.

Det kan bero på att du har en skuld till ÖBO. Du är då spärrad tills du betalat skulden. Kontakta oss för information och öppning av spärr.

Du kan göra max fyra (4) intresseanmälningar på våra marknadsplatser inom samma period (Torget, Torget 24-timmar och Direkt). Du kan göra intresseanmälningar på alla tre platserna, dock alltid högst fyra samtidigt. Om du vill anmäla dig på ytterligare en lägenhet, måste du ta bort en intresseanmälan.

Om du tappat bort eller glömt din pinkod går du in på "Sök Bostad" och väljer "Logga in/Glömt pinkod". Där anger du ditt användar-ID eller ditt personnr (ååååmmdd-nnnn) och trycker på länken "Skicka mina inloggningsuppgifter". Då får du din pinkod skickad till dig på det sätt du angivit i din kontaktinformation (brev eller e-post). Du kan också besöka eller ringa oss, så hjälper vi dig personligen.

Logga in på Mina sidor och klicka sen på rubriken Intresseanmälningar. Klicka på texten och dina intresseanmälningar kommer upp. Du kan även, innan sista anmälningsdag gått ut, plocka bort de intresseanmälningar du inte längre är intresserad av.

ÖBO har riktlinjer för hur många personer som får bo i en och samma bostad. Detta har vi för att förhindra osunda boendeförhållanden, dels för de som bor trångt och dels för de kringboende som påverkas.

Boende per lägenhet:
Upp till 50 kvadratmeter, max tre personer
Upp till 70 kvadratmeter, max fyra personer
Upp till 90  kvadratmeter, max sex personer
Upp till 110  kvadratmeter, max åtta personer
Upp till 120  kvadratmeter, max tio personer

Innan en lägenhet hamnar på Direkt har den redan varit tillgänglig en vecka på marknadsplatsen Torget. Därefter hamnar bostaden ett dygn på Torget 24 timmar. Där är köpoängen fortfarande styrande, men ofta blir poängkraven något lägre. Mer om de olika marknadsplatserna kan du läsa här.

Självklart kan du fortfarande få personlig service.

Det är bara att besöka eller ringa oss. Vi har alltid personal tillgänglig, dock kan du inte beställa en tid hos en viss säljare. Du kan också skicka din fråga via mejl.

Du finner alla våra kontaktuppgifter här.

Du går in på Sök bostad och loggar in på Mina sidor. Där finns en rubrik som heter Erbjudande. Klickar du på den kommer alla dina aktuella erbjudanden upp med en ruta, där du svarar.

Du får tacka nej hur många gånger som helst. Vi vill dock gärna att du bara anmäler dig på sådant du verkligen är intresserad av - annars tar uthyrningen längre tid och de som är intresserade och har lägre köpoäng riskerar att få vänta längre på sina erbjudande.

Vi kontaktar dem som har tackat ja på ett erbjudande, i turordning efter köpoäng. Är du nummer 1 blir du alltid uppringd eller kontaktad på annat sätt. Då är det viktigt att du har dina uppgifter om inkomst (och eventuellt referenser från tidigare boende) tillgängliga, så att du kan teckna avtal inom tre dagar. Detta för att vi ska få en snabb hantering och minska risken för att du ska behöva betala dubbla hyror.

När du tackat ja till ett erbjudande och är godkänd som hyresgäst kontaktar vi dig för att skriva kontrakt. Till detta möte vill vi att du har med dig legitimation, intyg på giltig hemförsäkring samt eventuella intyg från arbetsgivare eller annan inkomstkälla.

Du hämtar alltid dina nycklar på bovärdskontoret. Information om var just ditt bovärdskontor finns hittar du i den informationsmapp du får när du skriver kontrakt. Om du har frågor om nycklarna ringer du oss.

När får jag flytta in om den 1:a är på helg? Om den 1:a infaller en lördag, söndag eller en annan helgdag flyttas inflyttningen fram till närmaste vardag.

Måste jag ta ÖBOs hemförsäkring?
Nej, men du måste kunna visa att du har en annan, gällande hemförsäkring, om du inte vill teckna ÖBOs egen.

Vad ska jag tänka på innan jag flyttar in?
Teckna elabonnemang direkt när du flyttar in i din nya lägenhet! Om du glömmer bort detta, så har du inte tillgång till el vid inflytt. Ändra din adress innan du flyttar. Det gör du på www.adressandring.se Ring din telefonlevarantör innan du flyttar.

När du säger upp din lägenhet och flyttar från ÖBO försvinner alla dina poäng. Du måste då göra en ny kundanmälan på Hyrestorget för att samla poäng, 1 poäng per dag. Byter du bostad inom ÖBO nollställs också dina poäng, men då börjar poängräkningen om automatiskt, utan att du behöver göra något själv.

Ja, om du delar hushåll med sambo/make i minst tre år samt om personen varit skriven på adressen under denna tid. Hemmaboende ungdom får överta sina föräldrars avtal om han eller hon har en inkomst som räcker. Ungdomen ska också ha varit skriven på förälderns adress hela tiden och inte haft en egen bostad tidigare.

Ja, om du ska arbeta eller studera på annan ort eller om du vill testa att bo ihop med din partner i hans/hennes lägenhet ett tag. 

- För studier på annan ort, max 5 år.
- För arbete på annan ort, max 1 år.
- För att provbo (sambo), max ett år inkl. 3 månaders uppsägningstid.
- För utlandsvistelse, max 6 månader.

 Läs mer om att hyra ut i andra hand här!

Du kan söka parkeringsplats eller garage direkt här på webben via vårt Parkeringstorg. Det går också bra att kontakta oss via telefon 019-19 42 00.

Ja, det kan du. Läs mer om förtur här.

Ja, det får du. Det innebär att du byter bostad direkt med någon annan, utan att behöva tänka på hur lång kötid du har. Det är heller inget krav att den du byter bostad med ska vara en ÖBO-hyresgäst. Huvudsaken är att ni båda känner att ni hittat rätt bostad! Här kan du läsa mer om direktbyte. 

Det är alltid den som står som kontraktsinnehavare som har det yttersta ansvaret för lägenheten. Du ansvarar för både skador och störningar som åstadkoms av familjemedlemmar, gäster och andra som är och besöker dig. Skulle någon detalj i lägenheten skadas av till exempel en gäst och du får betala ÖBO, kan du i din tur vända dig mot den som åstadkommit skadan.

Ja, om du har bott i bostaden i mer än tre år kan du få köpoäng. Du måste dock kunna visa att du varit mantalsskriven på adressen under tre års tid. Därefter kan du få skriva in dig på avtalet (där din sambo stod ensam förut) och fortsättningsvis samla köpoäng som boende. Intyg angående mantalsskrivning får du via Skattemyndigheten.

När du ska studera eller arbeta tillfälligt på annan ort eller viill flytta ihop på prov.

Om du har din adress utanför Sverige måste du alltid ange en mejladress för att få koder, tips och erbjudanden.

Vi har tyvärr inte unika lägenhetsritningar till alla våra lägenheter utan har istället planskisser som visar hur lägenheten ser ut. Därför kan lägenheten ibland visas spegelvänd till exempel. Det är även därför vi inte kan sätta ut korrekta väderstreck.

På Örnsköldsgatan i Markbacken finns ett rök- och husdjursfritt boende för dig som är överkänslig. Håll utkik på hyrestorget när det blir någon lägenhet ledig.

Vid dösfall kan lägenheten sägas upp med en månads uppsägning, om uppsägningen görs senast en månad efter dödsfallet. Efter det blir det 3 månader enligt hyreslagen. Vid dödsfall kan den efterlevande maken få överta lägenheten. För sambor med gemensamma barn gäller samma sak.

Lägenheten ska sägas upp av närmsta anhöring, som ska kunna uppvisa ett vårdnasintyg där det står vem som har rätt att säga upp avtalet.Vårdnadsintyg får man på begravningsbyrån.

Det är viktigt att du väljer noga vilka lägenheter du anmäler dig på, då du maximalt kan ha fyra aktuella erbjudanden samtidigt.

Strateg - reklambyrå, webbyrå och designbyrå ÖrebroBostäder AB Fredsgatan 20 A Box 8033 700 08 Örebro Telefon: 019-19 42 00 Fax: 019-19 43 00 Mejl: kundcenter@obo.se