Du är här: Startsida / Bostäder / Direktbyte - information

Direktbyte - informationTänk på att handläggningstiden för direktbyte kan ta 8 veckor från det att en komplett ansökan har lämnats in. Under sommaren kan det ta längre tid då bemanningen är lägre både hos oss och andra hyresvärdar.

Regler för direktbyte

 

Ett direktbyte innebär att två hushåll byter bostad med varandra direkt utan hänsyn till hur lång kötid man har.

  • Det är inget krav att den du byter bostad med ska vara en ÖBO-hyresgäst.
  • Det är ett krav att båda parter planerar att bo permanent i lägenheten som bytet avser.
  • Det är ett krav att både parter tidigare har fullgjort sina skyldigheter som hyresgäster och vara godkända av respektive hyresvärd.
  • Ett direktbyte måste godkännas av ÖBO och nya hyreskontrakt undertecknas.
  • Om det inte finns något godtagbart skäl till direktbytet kan ÖBO neka det. Den som byter bostad utan hyresvärdens samtycke riskerar att förlora sin lägenhet.
  • Om ni nyligen har genomfört ett direktbyte måste ni bo i bostaden i minst sex månader innan ni kan genomföra ett nytt direktbyte.
  • Om oriktiga uppgifter har lämnats vid ansökan kan lägenheten/lägenheterna sägas upp enligt hyreslagen § 42.
  • Garage och parkeringsplatser ingår inte i ett direktbyte.
  • I samband med bytet nollställs dina köpoäng.

Har du hittat ett direktbyte? Gör så här:
Fyll i vår blankett för direktbyte och lämna den till Uthyrningen. Observera att den ska fyllas i av både dig och den du ska byta bostad med. När direktbytet godkänts får ni bestämma dag för flytt och skriva på era nya kontrakt.

När direktbytet godkänts får ni ett skriftligt beslut med angivet datum då nya avtal börjar gälla. Ett nytt avtal kan tidigast tecknas två månader efter inlämnad ansökan och då endast från ett månadsskifte.

Hemförsäkring
För att hyra bostad hos ÖBO måste du ha en gällande hemförsäkring. Detta är en trygghet för ÖBO som fastighetsägare, men framförallt för dig som hyresgäst ifall det händer något i lägenheten. 

Som hyresgäst hos ÖBO kan du välja att teckna en förmånlig och smidig hemförsäkring hos Länsförsäkringar Bergslagen. Du kontaktar då själv Länsförsäkringar på 019-19 46 00.

Blankett för direktbyte

Strateg - reklambyrå, webbyrå och designbyrå ÖrebroBostäder AB Fredsgatan 20 A Box 8033 700 08 Örebro Telefon: 019-19 42 00 Fax: 019-19 43 00 Mejl: kundcenter@obo.se